Σχέσεις μεταξύ των μαθητών – Αλκοόλ

Την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023 είχαμε τη χαρά να επισκεφθεί το σχολείο μας η κυρία Συρομάχου Σοφία, ψυχολόγος από το κέντρο πρόληψης της Έδεσσας «Όραμα». Η ψυχολόγος συστήθηκε στους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης, επικοινώνησε μαζί τους το πρώτο διδακτικό δίωρο και ασχολήθηκε με τις παρακάτω δύο θεματικές: σχέσεις μεταξύ των μαθητών και αλκοόλ.

Αρχικά, η τάξη οργανώθηκε με τέτοιο τρόπο όπου οι μαθητές καθίσανε όλοι μαζί σε ένα ημικύκλιο. Αφού συστήθηκαν με την ψυχολόγο, γνωρίστηκαν  μεταξύ τους, λέγοντας λίγα λόγια ο καθένας για τον εαυτό του. Ακολούθησε παιχνίδι στο οποίο μαθητές συμπλήρωναν καρτέλες, σκοπός του οποίου ήταν η κατανόηση και η διαχείριση των συναισθημάτων τους σε διαφορετικές καταστάσεις.  Στη συνέχεια, χωρίστηκαν σε μικρότερες ομάδες των τριών και συνεργατικά συμπλήρωσαν έντυπο υλικό που τους δόθηκε. Συζητήθηκαν οι απαντήσεις τους σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις του αλκοόλ στον άνθρωπο καθώς και πώς επηρεάζει τις σχέσεις των ανθρώπων οι οποίοι εξαρτώνται από αυτό. Τέλος, οργανώθηκε από την ψυχολόγο  διαδραστικό παιχνίδι με κύριο στόχο οι μαθητές να αντιληφθούν την έννοια της ενσυναίσθησης και πόσο σημαντικό προσόν του ανθρώπου αποτελεί.

Η επίσκεψη της κυρίας Συρομάχου αποδείχτηκε ιδιαίτερα σημαντική καθώς οι μαθητές κατανόησαν  έννοιες, προβληματίστηκαν, συζήτησαν ανοιχτά μεταξύ τους. Το ενδιαφέρον τους στάθηκε αμείωτο σε όλη τη διάρκεια καθώς με ζήλο και περιέργεια συμμετείχαν στην κάθε δραστηριότητα. Ευχαριστήσαμε θερμά την κυρία Συρομάχου και  δώσαμε ραντεβού για την επόμενη συνάντηση μας!